FEDERATIA ROMANA PENTRU AJUTORAREA PERSOANELOR AFECTATE DE DISABILITATI

FRAPAD Network is the place where the disability community comes together… an intersection where faith and society converge… where families gather… organizations team up… leaders are developed… and Life is elevated.

Accesibilitate

Terminologie

DIZABILITATE SAU HANDICAP? CUVINTE CARE NE DOR
Comportamentul si Limbajul Adecvat Privind Persoanele cu Dizabilitati
Ghid Practic in Folosul Tuturor

Ghid realizat de un consortiu de organizatii ale persoanelor cu handicap
din Barking & Dagenham, UK
Adaptat pentru Romania de ONPHR
Cu sprijinul Fundatiei Soros, Romania

Material realizat in cadrul campaniei „Pune-te in locul meu!”

Introducere

Este extrem de important pentru persoanele cu dizabilitati ca dizabilitatea sa fie recunoscuta drept o problema ce tine de drepturilor omului, de egalitate si nediscriminare. Prin acest ghid, vom incerca sa clarificam limbajul si comportamentul adecvat in relationarea cu persoanele cu dizabilitati, asa cum au fost definite chiar de catre acestea.

Acest ghid este rezultatul unui demers al Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania cu sprijinul si unui grupe de voluntari persoane cu dizabilitati, cu organizatiile si familiile acestora. Punctul de plecare in elaborarea il reprezinta ghidul elaborat de catre Centrul pentru Viata Independenta Integrata si Incluziva din Barking & Dagenham, Marea Britanie in anul 2001.

Pentru a combate discriminarea, opresiunea si stereotipurile, organizatiile persoanelor cu dizabilitati, atat la nivel national, cat si international, au promovat activ propriile definitii. Acestea au fost extrase din Modelul Social al Dizabilitatii, pe care il puteti gasi descris in cadrul acestui ghid.

Majoritatea recomandarilor din ghid urmaresc crearea unui inteles comun asupra a ceea se inseamna comunicare bazata pe politete, bun simt si respect in relatiile dintre oameni. Este important sa intelegem ca exista cuvinte si expresii, din pacate, utilizate pe o scara extrem de larga, care jignesc, si care intaresc prejudecatile, perpetuand atitudinile si practicile discriminatorii in randurile publicului larg.

Va rugam sa acordati putin timp reflectiei asupra limbajului si comportamentului prezentate in ghidul de fata. Numai invatand sa privim si din perspectiva celuilalt vom putea depasi bariere de comunicare si comportamentale care limiteaza sansele persoanelor cu dizabilitati de a se integra activ in societatea romaneasca.

Reclame

No comments yet»

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: